Nykvarns kraftstation i Ljungsbro

I min dröm om ett levande vatten från Roxen upp till Ljungdammen återstår nu bara att skapa fri fiskväg förbi Nykvarns kraftstation, som är den äldsta i Motala Ström och byggdes för att förse Linköping stad med elektriskt ljus vid förra seklets början. Min vision är att lägga ned elproduktionen och låta Strömmens vatten fritt passera under och vid sidan om byggnaden samt att en efterlängtad bro, som förbinder norra och södra landsidorna, byggs strax nedströms kraftverket.


I gamla nedlagda kraftstationer är det ofta mycket god akustik, så när alla maskiner har städats ut kan där skapas en ypperlig konsertsal. Lokalen skulle även kunna användas för möten med föredrag, bild- och filmvisning samt inrymma ett kombinerat naturum och vattenkraftsmuseum.


I väntan på att beslut fattas om kraftstationens fortsatta öde, vore det värdefullt om Tekniska verken kunde att anlägga en säker gångväg över kraftstationen, en välbehövlig genväg som skulle skapa nya motions- och vandringsmöjligheter för allmänheten. En sådan förbindelse finns för övrigt redan inritad i kommunens översiktsplan från 2015.


En inhägnad runt den befintliga gångvägen över kraftstationen skulle kunna ske på liknande sätt som vid Svartåfors kraftstation, där man monterat ett högt stängsel utmed övergången.

Det två meter höga stängslet vid Svartåfors kraftstation.

Ett annat och mycket bättre alternativ vore att anlägga en helt ny gång- och cykelbro strax nedströms kraftstationen. Detta skulle då bli en kommunal angelägenhet med bara litet intrång på Tekniska Verkens område.

Karta över Motala ström vid Nykvarns kraftstation med en tänkt gång- och cykelväg inprickad.

En sådan här bro från Knislingeverken skulle kanske passa att lyfta dit.

I det fall kraftstationen ska fortsätta att brukas på obestämd tid, vore det även angeläget att en ny fiskpassage anläggs för att de fina lekvattnen uppströms Nykvarn mot Malfors kraftstation och i gamla strömfåran ska komma till användning igen. Med en ny bro över strömmen behövs ingen avancerad fiskräknare, då en naturintresserad allmänhet kan sköta den uppgiften.


Så här skulle det kunna se ut uppifrån bron:

Det här fotot med lekande asp har jag själv tagit i april 2019 på den gamla järnvägsbron över Svartån

vid Bränninge strax innan den stängdes av för allmänheten.

När Nykvarns kraftstation byggdes i början på förra seklet, krävdes tillstånd från Kungl. Maj:t för

att få överbygga hela strömmen. Speciella villkor ställdes och för fisken gällde bl a:


- att sökanden svarade för att laxtrappa och erforderligt antal ålyngelledare uppfördes samt att erforderlig vattenmängd kostnadsfritt släpptes för fiskanordningarna

Ett tidigt foto på kraftstationen vid Nykvarn där man ser både en fisktrappa och en ålyngelledare.