ÅKE WESTER
Smalbladig vattenpest är en perenn vattenväxt med tätt kransställda och finsågade blad, tre per krans.
Smalbladig vattenpest. Foto Christian Fischer SLU Artdatabanken
Arten härstammar från tempererade delar av Nordamerika, varifrån den tros ha introducerats som akvarie- eller dammväxt till Europa. I Sverige gjordes de första observationerna i slutet på 1970-talet och den har sedan dess spridits över stora delar av landet.
Smal vattenpest förökar sig enbart vegetativt genom avbrutna stamfragment med hjälp av båtar, fiskeredskap, sjöfåglar och strömmande vatten. Det räcker med en två cm lång stambit för att den ska kunna slå rot. Arten växer från strandkanten ned till några meters djup, undantagsvis ned till 5–6 m.
I näringsrika sjöar, dammar samt lugnflytande åar växer den snabbt.
Stora sjok av flytande växtdelar hindrar solljuset att tränga igenom, vilket får negativa effekter för andra växter och djurlivet. På vintern sjunker döda växtdelar till botten och förmultnar, vilket leder till syrebrist i vattnet.
Täta bestånd av vattenpest ställer till stora problem för båttrafik, fiske och rekreation. (Linköpings kommun har anslagit en miljon kronor för bekämpning av växten.) Den vållar även kraftstationerna stora bekymmer, då den täpper till intagsgallren.